De la transportul funerar in camion, la cel cu masini speciale si autorizate – Guest Post

Despre comportamentul din trecut al oamenilor la inmormantari, as putea sa scriu romane, daca as avea timp. Eram in clasa a III-a, cand a murit strabunica, iar tatal meu, care era sofer profesionist, a dus-o cu camionul. Bunica era dusa la cimitir cu aceeasi masina cu care se duceau balori de paie, grau sau cartofi, dar in caroseria maturata fusese asternut un covor in semn de respect.

Asa era atunci, masina era gatita cu flori si covor, scotea fum si ii intoxica pe cei care mergeau in spatele ei.

Se striga zgomotos, mai ales la tara. Era rusinos sa plece mortul din curte, fara sa tipe rudele, iar astazi datorita firmelor de pompe funebre totul decurge mult mai elegant si ne gandim cu speranta si la repatriere decedati.

In trecut era cumplit de greu sa se aduca mortul din afara tarii, fiindca nimeni nu se ocupa de tot ceea ce trebuie si nu existau masini funerare autorizate care sa securizeze transportul.

In prezent, cea mai buna firma de profil din Romania asigura repatriere decedati Anglia si asa, romanii plecati peste hotare isi pot dormi somnul de veci acasa, langa cei dragi.

De toaletarea trupului neinsufletit se ocupa profesionistii care dispun de spatiu si echipamente corespunzatoare ca totul sa decurga igienic si sa se faca la superlativ. Nu se poate tranzita granitele daca decedatului nu i s-a facut injectia de conservare si nu este pus in sicrie speciale, care sunt sigilate la plecarea din statul respectiv. In plus, intrarea in tara a transportului funerar se face prin punctul prevazut de pasaportul mortuar.

Eram copil, cand a murit strabunica si prezenta copiilor la astfel de ceremonii era obligatorie. Una dintre matusele mele bocea asa:

-Ce ti-a facut mamaie, nenea Stefane, de o iei cu camionul de-acasa si o duci la cimitir?

Si uite asa, bietul om, adica tata, in loc sa fie apreciat ca sacrificase o zi sa duca mortul la groapa, era apostrofat.

In clipele de cumpana sufleteasca, lumea se situeaza intre ras si plans si numai introducerea unor elemente civilizatorii au rolul de a inlatura elementele de comic macabru din astfel de situatii.

Cu siguranta ca astazi, matusa mea nu ar avea cum sa spuna soferului de pe masina funerara autorizata ca are ceva cu bunica ei de o ia de acasa, sa o duca la cimitir.