In Bucuresti, coliva se poate comanda de la o firma ce isi expune oferta online

Vremurile moderne in care traim isi pun amprenta pe multe dintre obiceiurile noastre. Se spune ca multe traditii se pierd, mai ales la oras; si este destul de adevarat, in multe cazuri, caci pana si la sate modernitatea isi face simtita prezenta inclusiv prin uitarea sau ignorarea anumitor obiceiuri. Totusi, in unele cazuri, aceste obiceiuri nu se pierd, ci doar se modifica, sub amprenta stilului de viata actual. Iata un bun exemplu in acest sens: coliva.

Orice roman a auzit probabil de coliva inca din copilarie. Acum, la oras, cei care tin la obiceiurile religioase folosesc in continuare coliva in procedeele legate de pomenirea celor decedati din familie. Insa, un lucru s-a schimbat: tot mai putine familii fac coliva traditionala acasa – de cele mai multe ori, motivul principal este lipsa de timp.

Si totusi, cine face coliva? O poate face o gospodina din vecini, recomandata eventual pentru astfel de lucruri. Insa, in astfel de cazuri nu ai mereu garantia ca totul va fi exact asa cum trebuie si… poate nici nu gasesti o astfel de gospodina in comunitatea in care locuiesti (in orasele mari, este din ce in ce mai dificil).

Solutia exista, ca de obicei, online: o companie ce ofera coliva la comanda, in diverse forme si in diverse cantitati. Mai mult decat atat, produsele sunt decorate conform cerintelor clientului. Cei ce comanda coliva bucuresti pot primi produsele la adresa dorita, in schimbul unei taxe de transport, oriunde in Bucuresti. Coliva este preparata conform unei retete traditionale, cu ingrediente de foarte buna calitate si este oferita proaspata, caci se face doar pe baza de comanda. Alaturi de coliva, pentru procedurile religioase se pot comanda din aceeasi sursa si alte produse specifice.

„La inceput, coliva a servit ca hrana, iar mai tarziu la   pomenirea mortilor , dupa modele si traditii care existau deja in lumea pagana a timpului. Coliva facuta din grau fiert,  inchipuie insusi trupul mortului, deoarece hrana principala a trupului omenesc este graul (din care se face painea)”, se precizeaza pe website-ul colivabucuresti.ro, unde se gasesc si informatii de contact pentru comanda de coliva. Toate variantele si preturile sunt clar expuse online.