Cele mai simple metode de a dona bani catre un ONG

donatii

In ciuda faptului ca traim in Uniunea Europeana, intr-o societate care se doreste a fi una moderna, in Romania exista numeroase probleme evidente, pe care statul se pare ca nu reuseste sa le rezolve asa cum ar trebui sa o faca. Tocmai de aceea, in unele cazuri, actiunea ONG-urilor poate schimba vieti, destine, poate influenta decisiv viitorul unor persoane, ba chiar poate face diferenta dintre viata si moarte.

Desigur ca ONG-urile exista si in statele foarte dezvoltate (SUA, Germania, Franta etc.), caci societatea civila se poate exprima oriunde si are capacitatea de a imbunatati viata cetatenilor, dincolo de ceea ce reuseste sa faca managementul statului respectiv. Insa in Romania inca exista probleme grave cu privire la saracie, sanatate, acces la educatie… asadar, nevoia de implicare publica vizeaza chiar probleme esentiale.

Cum ne putem implica? Prin voluntariat, deci prin actiune directa, dar si prin acordarea de donatii unor cauze pe care le apreciem. In unele situatii, adevarul este ca partea financiara este cea care poate rezolva probleme – de exemplu in sistemul de sanatate.

Care sunt cele mai simple metode de a dona bani catre un ONG? In primul rand ne putem gandi la metode moderne, de exemplu prin SMS cu valoare speciala (in general 2 euro, dar si alte valori), prin apel la un numar special (de asemenea cu diverse valori) sau prin donatii online, cu cardul de debit / credit, prin sisteme securizate de plati pe internet. Astfel de metode sunt de preferat banilor cash, caci sunt cu siguranta sume inregistrate legal si cheltuite astfel in mod transparent.

Desigur, ne putem implica si in alte campanii de strangere de fonduri, evenimente caritabile, licitatii, concerte etc. O idee ce nu trebuie „ratata” este cea referitoare la probabil singura donatie „gratuita” pe care o poate face o persoana fizica: completarea si depunerea formularelor 200 si 230. Depui formularul 200 la ANAF daca ai avut venituri din activitati independente in anul precedent; completand datele unui ONG, statul se va ocupa de redirectionarea a 2% din impozitul pe care oricum esti obligat sa-l platesti catre buget.

Similar se intampla lucrurile si in cazul declaratiei 230 (ambele formulare pot fi de exemplu descarcate cu datele deja completate de pe site-ul fundatia.eu al Fundatiei Refresh – solutie adecvata evident celor ce doresc sa sustina actiunile acestui ONG). In cazul declaratiei 230 (pentru salariati), practic doar se solicita redirectionarea celor 2%, caci impozitul a fost deja platit catre stat de angajator.

Be the first to comment on "Cele mai simple metode de a dona bani catre un ONG"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*